Výstava

KÁVA ● ČAJ ● ČOKOLÁDA „TRADIČNE – NETRADIČNE“

Kava Caj Cokolada

Srdečne vás pozývame na výstavu KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA – “TRADIČNE/ NETRADIČNE”

Termín: 9-11.10. 2015.

Piatok 14:00 – 18:00

Sobota, nedeľa od 10:00 18:00

Miesto: Hotel Crowne Plaza Bratislava, Hodžovo nám. 2

VSTUPNÉ

jednodňová vstupenka – 5 €

trojdňová vstupenka – 10 €

Kliknutím na logo PREDPREDAJ.sk máte možnosť objednať si vstupenky v predpredaji za zvýhodnené ceny

predpredaj

 

 

 

 

Tu sú firmy, značky, produkty, ktoré sa budú uchádzať o vašu priazeň na výstave KÁVA ● ČAJ ● ČOKOLÁDA „TRADIČNE – NETRADIČNE“ Bratislava 2015

 

partnermi výstavy sú: BARZZUZ, VEĽVYSLANECTVO INDONÉZIE v SR, CATLER, MABETS a HOTEL CROWNE PLAZA

mediálnymi partnermi sú: INSTORE, KÁVIČKÁRI.sk, GASTROWEB, CAFE NEWS, in.ba

podujatie podporuje: Mesto Bratislava

SPRIEVODNÝ PROGRAM

prednášky, seminár, LATTE ART SHOW, ochutnávky …

PODROBNÝ PROGRAM TU ⇒sprievodny_program_obr

A čo návštevníci? Pre koho je výstava určená?
Samozrejme pre všetkých milovníkov a fanúšikov dobrej kávy, kvalitnej čokolády a exotických čajov. Pre laikov aj odborníkov. Pre tých, ktorým sú uvedené pochutiny vášňou alebo povolaním.
kaviareňPrídu prevádzkari kaviarní a barov, či už malých alebo tých väčších. Všetci tí, ktorí sledujú trendy alebo hľadajú nové príležitosti, nových partnerov, dodávateľov, aj nový sortiment.
Tento ročník si nenechajú ujsť ani baristi a personál kaviarenských prevádzok,
fanúšikovia a milovníci dobrej kávy, čokolády a čaju,
zástupcovia reklamných a eventových agentúr, ktorí hľadajú atraktívne prezenty alebo zaujímavé programy pre svojich klientov,
prevádzkovatelia e-shopov, ale aj kamenných predajní, ktorí uvažujú o doplnení svojho sortimentu o ďalšie atraktívne položky zo sveta kávy, čaju a čokolády,
predstavitelia firiem, kde nákup kávy, čajov i čokolády nenechávajú na náhodu alebo len na nízku cenu,
nadšenci a záujemci o nové informácie, ktorí sa tešia najmä na bohatý sprievodný program – seminár, prednášky, workshopy, súťaž LATTE ART …
Bratislava sa stane mestom KÁVY, ČAJU a ČOKOLÁDY – A VY MÔŽETE BYŤ PRI TOM!
káva, čaj, čokoláda

káva, čaj, čokoláda

 

 

 

Prihláška na výstavu Mám záujem o bližšie informácie ako vystavovateľ
Registrácia novinárov Registrácia novinárov na KÁVA ● ČAJ ● ČOKOLÁDA „TRADIČNE – NETRADIČNE“ prístupná TU

———————————————————————————————————————————–

STRACCIATELLA dezert

Stracciatella_detailKeď sa povie stracciatella, určite sa vám v mysli vybavia hobliky čokolády v zmrzline alebo v kréme. Nám predstava nestačila a tak sme sa pustili do dezertu. Stracciatella je typická pre Taliansko a tak sme do dezertu použili talianske ingrediencie - teda kakao a horkú čokoládu. Ostatné sme čerpali z domácich zdrojov ;-) Čo sme si teda prichystali a ako sme postupovali? Dezert je kombináciou piškótového cesta a peny/ krému. Na cesto sme použili: • 3 vajíčka • 60 g cukru • 60 g hladkej múky • 1/2 prášku do pečiva • 20 g kakaa Venchi • 2 polievkové lyžice oleja Postup: Žĺtky sme vymiešali s cukrom do peny a následne sme vmiešali olej. Do zmesi sme pridali múku vymiešanú spolu s práškom do pečiva a kakaom. Po krátkom miešaní nás už Čítať celý článok...

Kúzlo s čokoládou

cokolada_kuzlo_02_uprMáme tu malú čokoládovú záhadu! Ak ju vyriešite, môžete si z čokolády ulomiť tak, aby to nikto nezistil. A najlepšie hneď niekoľko krát ;-) Veď je to čokoláda ako z rozprávky. Postupne z nej berieme, ale z čokolády neubúda. Prídete na to čo sa vlastne deje? Ako je možné, že po pár rezoch a presunoch nám zostane vždy jedna tabuľka čokolády? Otvorte si dve čokolády. Na jednej budete trénovať a tú druhú budete mať ako doping ;-) https://www.youtube.com/watch?v=Y13tSEyOqGs Ak aj zistíte, že nakoniec nejde o zázrak a čokoláda nebude "nekonečná" aspoň prídete na malý trik, ktorým môžete pobaviť deťúrence alebo kamarátov. Vysvetlenie nájdete o pár riadkov nižšie. No neposúvajte sa dolu hneď. Potrápte svoje mozgové závity a ako zaslúženú odmenu môžete potom spokojne zjesť aj tú tréningovú Čítať celý článok...

1000 kúskov kávy, čaju alebo čokolády

puzzle_02_uprNarodeniny, Vianoce, kolaudácia, bežná návšteva alebo len tak niečo na pamiatku ... vždy rozmýšľate, čo venovať rodine, priateľom či "hocikomu" inému, kto vás práve pozval spoločne osláviť istú výnimočnú udalosť. Čo darovať tým, ktorí holdujú káve, čaju a čokoláde? Ak sa chystáte kúpiť niečo pre spomínaných fajnšmekrov, máme pre vás malý tip. Tento darček je rovnako pre malých aj veľkých. Môžete s ním stráviť hodiny času, učí vás trpezlivosti, vytrvalosti a predstavivosti. Po čase sa k nemu môžete vrátiť a zaujme vás rovnako ako pri prvom otvorení a ak sa rozhodnete, že ste si ho už dosť užili, môžete si ho na pamiatku zavesiť na stenu. Áno ide o puzzle a aby to bol zážitok na dlhší čas, je to 1.000-ka Pri tejto Čítať celý článok...

Káva to je umenie.

Elena_Efremova_coffee_paintingAko súvisí káva s umením? Jednoducho! Umelci často čakajú na svoju múzu, premýšľajú o svojom diele alebo ho práve tvoria pri šálke kávy. Možno aj vďaka šálke povzbudzujúcej kávy sa umelci môžu venovať svojej práci do neskorých nočných hodín. Alebo vám napadne aj druhý pohľad, keď je umením vypestovať, spracovať, upražiť či pripraviť dobrú kávu. Niektorí považujú za umelcov aj baristov pri latte art – pri kreslení neuveriteľných obrazcov mliečnou penou do espressa. No my sa v tomto článku pozrieme na umelcov, pre ktorých je káva farbou, atramentom alebo materiálom pre vytvorenie úžasných obrazov či replík známych výtvarných diel. Posúďte sami Maľovanie kávou je pre brazílskeho ilustrátora Dirceu Veigu záľubou i povolaním. Okrem portrétov známych tvárí v jeho portfóliu nájdete aj milé ilustrácie https://www.youtube.com/watch?v=61ebwAPXDAU zdroj: www.dirceuveiga.com.br Dirceu Čítať celý článok...

Káva a marketing

coffee_timeKáva je silná komodita. Pracuje s ňou/ predáva ju neskutočne veľa firiem - či už ako značky alebo priamo kaviarenské prevádzky. Každá z nich potrebuje osloviť potenciálneho zákazníka, posunúť sa v predaji, vybudovať si svoju klientelu - ako konzumentov alebo ako odberateľov. No a k tomu je potrebná určitá dávka marketingu. Ako však vyniknúť, ako upútať pozornosť, ako sa odlíšiť od konkurencie? Tieto otázky si kladú nielen samotní zadávatelia reklamy ale aj reklamné agentúry, tímy kreatívcov, grafikov, psychológov a rôznych iných špecialistov. Reklama musí zabaviť alebo šokovať, musí vyvolať pocity, ktoré sa vám dostanú do hlavy, prebudia vaše zmysly, navnadia vás na daný produkt alebo značku a vy si pri najbližšej príležitosti tento produkt/ túto značku kúpite. Tak skúste zhodnotiť ako Čítať celý článok...

Káva, čaj a čokoláda rozvoňali Košice

kava_caj_cokolada_KE_201619.-20. marca 2016 sa po roku, takmer na deň presne, Košice ponorili do vôní a chutí kávy, čaju, čokolády a ďalších pochutín. V hoteli DoubleTree by Hilton sa na výstave KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA – „TRADIČNE/ NETRADIČNE“ stretlo 30 vystavovateľov reprezentujúcich viac ako 80 značiek. Spoločne sa uchádzali o priazeň 2.300 návštevníkov nielen z Košíc, no túto akciu si nenechali ujsť ani nadšenci zo širšieho okolia. Popri bežných milovníkoch spomínaných pochutín sa na výstave stretli aj profesionáli z kaviarenskej brandže a gastro segmentu. Vystavovatelia predstavili viaceré novinky a sortiment, ktorý sa v bežnej sieti obchodov neobjavuje.       Nadštandardná ponuka, prezentácie jednotlivých značiek, ochutnávky a bohatý sprievodný program boli vysokou pridanou hodnotou pre tých, ktorí neváhali a počas víkendu vsadili na túto, veríme, že Čítať celý článok...

Výsledky súťaže - Košice 2016!

KavaCajCokolada_Kosice_2016Tak a losovanie je za nami! Návštevníci výstavy KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA -"TRADIČNE/ NETRADIČNE" v Košiciach, v hoteli DoubleTree by Hilton, mali počas víkendu 19. -20.3.2016 možnosť súťažiť o atraktívne ceny. Lákadlom bol najmä kávovar CATLER ES 8013. A ako to nakoniec dopadlo? Z viac ako 2.000 súťažných kupónov sme vyžrebovali tieto mená. Ak ste medzi nimi - gratulujeme! ;-) Ak nie, veríme, že sa na vás usmeje šťastie pri ďalších ročníkoch tejto, už tradičnej, akcie   balíček kávy so šálkou BARZZUZ získavajú Mária Průšová a Ján Trcka z Košíc a Štefánia Dujčáková zo Sabinova  500 g mix bonbónov Venchi v hodnote 30 € v krásnej darčekovej kazete od spol. Delight Company  získava Martin Mojčák z Dobšinej Praktické eko-poháriky KeepCup od spol. MABETS získavajú Simona Lukáčeková z Michaloviec, Ľuboš Hospodár Čítať celý článok...

Brownies tak trochu netradične.

Brownies_02Čokolády nie je nikdy dosť! Či už v tabuľkách alebo v tekutej forme. No poznáte to, po konzumácii čokolády vás hneď prepadne pocit viny :-) a hneď sa sami seba pýtate ako je to možné, že ste podľahli takémuto pokušeniu. Pýtate sa, prečo ste radšej nesiahli po nejakom ovocí alebo zelenine. Koniec výčitkám! Teraz skombinujeme čokoládu so zeleninou :-) Brownies asi nie sú pre vás ničím neznámym. No čo tak, vylepšiť ich spomínanou zeleninou? Vyskúšali sme recept s cviklou! Inšpirovali sme sa na stránke www.lapetit.sk a výsledok stál za to! Ingrediencie: 500g surovej cvikle, 100g masla, 200g kvalitnej čokolády (použili sme 60%-nú), 3 vajíčka, 100g hladkej múky, 30g kakaa na varenie, 250g trstinového cukru (my sme použili 200g trstinového cukru a pridali sirup s Čítať celý článok...

Aká bola výstava KÁVA - ČAJ - ČOKOLÁDA, „T...

turecka kava1. ročník výstavy KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA je za nami. V kongresových priestoroch hotela Crowne Plaza v Bratislave sa od piatku 7.11.do nedele 9.11.2014 na ploche 900m2 predstavilo 46 vystavovateľov a výstavu navštívilo bezmála 3.000 návštevníkov. ... toľko „strohé“ fakty. „Tento festival bol najmä o emóciách, chutiach, vôňach, zážitkoch a poznaní“ - povedal Marián Haršány - hlavný manager výstavy.   Na jednom mieste sa stretli nadšenci kávy, čaju, čokolády a k nim patriacich pochutín. Predstavili sa spoločnosti a značky pre ktoré sú spomínané komodity vášňou i životným poslaním. Našli ste tu zastúpenia zahraničných firiem, ale aj slovenských pražičov kávy, barmanov, čokolatiérov, výrobcov praliniek, dovozcov a predajcov exkluzívnych čajov, ale aj cukrárov a dokonca aj zmrzlinárov.                                 Návštevníci mali možnosť ochutnávať a porovnať viaceré, pre nich bežne nedostupné značky káv, exotických druhov čajov, či pravé čokolády. Čítať celý článok...

STRACCIATELLA dezert

Stracciatella_detailKeď sa povie stracciatella, určite sa vám v mysli vybavia hobliky čokolády v zmrzline alebo v kréme. Nám predstava nestačila a tak sme sa pustili do dezertu. Stracciatella je typická pre Taliansko a tak sme do dezertu použili talianske ingrediencie - teda kakao a horkú čokoládu. Ostatné sme čerpali z domácich zdrojov ;-) Čo sme si teda prichystali a ako sme postupovali? Dezert je kombináciou piškótového cesta a peny/ krému. Na cesto sme použili: • 3 vajíčka • 60 g cukru • 60 g hladkej múky • 1/2 prášku do pečiva • 20 g kakaa Venchi • 2 polievkové lyžice oleja Postup: Žĺtky sme vymiešali s cukrom do peny a následne sme vmiešali olej. Do zmesi sme pridali múku vymiešanú spolu s práškom do pečiva a kakaom. Po krátkom miešaní nás už Čítať celý článok...

Kúzlo s čokoládou

cokolada_kuzlo_02_uprMáme tu malú čokoládovú záhadu! Ak ju vyriešite, môžete si z čokolády ulomiť tak, aby to nikto nezistil. A najlepšie hneď niekoľko krát ;-) Veď je to čokoláda ako z rozprávky. Postupne z nej berieme, ale z čokolády neubúda. Prídete na to čo sa vlastne deje? Ako je možné, že po pár rezoch a presunoch nám zostane vždy jedna tabuľka čokolády? Otvorte si dve čokolády. Na jednej budete trénovať a tú druhú budete mať ako doping ;-) https://www.youtube.com/watch?v=Y13tSEyOqGs Ak aj zistíte, že nakoniec nejde o zázrak a čokoláda nebude "nekonečná" aspoň prídete na malý trik, ktorým môžete pobaviť deťúrence alebo kamarátov. Vysvetlenie nájdete o pár riadkov nižšie. No neposúvajte sa dolu hneď. Potrápte svoje mozgové závity a ako zaslúženú odmenu môžete potom spokojne zjesť aj tú tréningovú Čítať celý článok...

1000 kúskov kávy, čaju alebo čokolády

puzzle_02_uprNarodeniny, Vianoce, kolaudácia, bežná návšteva alebo len tak niečo na pamiatku ... vždy rozmýšľate, čo venovať rodine, priateľom či "hocikomu" inému, kto vás práve pozval spoločne osláviť istú výnimočnú udalosť. Čo darovať tým, ktorí holdujú káve, čaju a čokoláde? Ak sa chystáte kúpiť niečo pre spomínaných fajnšmekrov, máme pre vás malý tip. Tento darček je rovnako pre malých aj veľkých. Môžete s ním stráviť hodiny času, učí vás trpezlivosti, vytrvalosti a predstavivosti. Po čase sa k nemu môžete vrátiť a zaujme vás rovnako ako pri prvom otvorení a ak sa rozhodnete, že ste si ho už dosť užili, môžete si ho na pamiatku zavesiť na stenu. Áno ide o puzzle a aby to bol zážitok na dlhší čas, je to 1.000-ka Pri tejto Čítať celý článok...

Káva to je umenie.

Elena_Efremova_coffee_paintingAko súvisí káva s umením? Jednoducho! Umelci často čakajú na svoju múzu, premýšľajú o svojom diele alebo ho práve tvoria pri šálke kávy. Možno aj vďaka šálke povzbudzujúcej kávy sa umelci môžu venovať svojej práci do neskorých nočných hodín. Alebo vám napadne aj druhý pohľad, keď je umením vypestovať, spracovať, upražiť či pripraviť dobrú kávu. Niektorí považujú za umelcov aj baristov pri latte art – pri kreslení neuveriteľných obrazcov mliečnou penou do espressa. No my sa v tomto článku pozrieme na umelcov, pre ktorých je káva farbou, atramentom alebo materiálom pre vytvorenie úžasných obrazov či replík známych výtvarných diel. Posúďte sami Maľovanie kávou je pre brazílskeho ilustrátora Dirceu Veigu záľubou i povolaním. Okrem portrétov známych tvárí v jeho portfóliu nájdete aj milé ilustrácie https://www.youtube.com/watch?v=61ebwAPXDAU zdroj: www.dirceuveiga.com.br Dirceu Čítať celý článok...

Praženie dá vašej káve charakter

prazenie_03_uPraženie je veľmi dôležitou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávovníkových zŕn ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu zo zelenej na takú, ako ju poznáme – krásnu, lesklú, tmavo hnedú, alebo ako ju volajú niektorí umelci – farbu kávovú. Nie je úplne známe kto a kedy začal kávu pražiť, ale práve vďaka tejto úprave vydala káva svoju neopakovateľnú arómu a chuť a tak dobyla svet. Nie je to tak dávno keď ľudia pražili kávu sami doma na panvici, prípadne v jednoduchých pražičoch - roastroch. Kávu tak mali vždy čerstvú a tá prevoňala celú domácnosť nielen pri pražení, ale i mletí. V niektorých krajinách, najmä v tých, ktoré kávu produkujú, je tento Čítať celý článok...

Káva a marketing

coffee_timeKáva je silná komodita. Pracuje s ňou/ predáva ju neskutočne veľa firiem - či už ako značky alebo priamo kaviarenské prevádzky. Každá z nich potrebuje osloviť potenciálneho zákazníka, posunúť sa v predaji, vybudovať si svoju klientelu - ako konzumentov alebo ako odberateľov. No a k tomu je potrebná určitá dávka marketingu. Ako však vyniknúť, ako upútať pozornosť, ako sa odlíšiť od konkurencie? Tieto otázky si kladú nielen samotní zadávatelia reklamy ale aj reklamné agentúry, tímy kreatívcov, grafikov, psychológov a rôznych iných špecialistov. Reklama musí zabaviť alebo šokovať, musí vyvolať pocity, ktoré sa vám dostanú do hlavy, prebudia vaše zmysly, navnadia vás na daný produkt alebo značku a vy si pri najbližšej príležitosti tento produkt/ túto značku kúpite. Tak skúste zhodnotiť ako Čítať celý článok...

Čokoláda a jej európske začiatky.

cocokolada_srdieckaKtorá z krajín sa vám vybaví, keď počujete slovo čokoláda? Je to Švajčiarsko, krajina povestná excelentným spracovaním kakaovej hmoty. Alebo Mexiko, pravlasť Aztékov, ktorí ako jedny z prvých spracovávali kakaové bôby. Možno aj Španielsko, krajina dobyvateľov a moreplavcov, ktorí priviezli čokoládu do Európy. Niekomu môže napadnúť Belgicko, kde meno krajiny v spojení so slovíčkom čokoláda znamená vyjadrenie kvality. Predstaví si niekto aj Holandsko s neodmysliteľnými škatuľkami či dózami kakaa? Alebo Francúzsko so svojimi truffles – čokoládovými hľuzovkami? A čo tak Taliansko, kde vznikali prvé manufaktúry a majstri cioccolatieri dávali lekcie aj samotným Švajčiarom? Nezabúdajme na Rakúsko, veď naši susedia sú autormi povestnej čokoládovej dobroty – Sacherovej torty. Už v predchádzajúcom článku sme písali o ceste čokolády do Európy. Kakaové bôby ako prví Čítať celý článok...

Káva, čaj a čokoláda rozvoňali Košice

kava_caj_cokolada_KE_201619.-20. marca 2016 sa po roku, takmer na deň presne, Košice ponorili do vôní a chutí kávy, čaju, čokolády a ďalších pochutín. V hoteli DoubleTree by Hilton sa na výstave KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA – „TRADIČNE/ NETRADIČNE“ stretlo 30 vystavovateľov reprezentujúcich viac ako 80 značiek. Spoločne sa uchádzali o priazeň 2.300 návštevníkov nielen z Košíc, no túto akciu si nenechali ujsť ani nadšenci zo širšieho okolia. Popri bežných milovníkoch spomínaných pochutín sa na výstave stretli aj profesionáli z kaviarenskej brandže a gastro segmentu. Vystavovatelia predstavili viaceré novinky a sortiment, ktorý sa v bežnej sieti obchodov neobjavuje.       Nadštandardná ponuka, prezentácie jednotlivých značiek, ochutnávky a bohatý sprievodný program boli vysokou pridanou hodnotou pre tých, ktorí neváhali a počas víkendu vsadili na túto, veríme, že Čítať celý článok...

Výsledky súťaže - Košice 2016!

KavaCajCokolada_Kosice_2016Tak a losovanie je za nami! Návštevníci výstavy KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA -"TRADIČNE/ NETRADIČNE" v Košiciach, v hoteli DoubleTree by Hilton, mali počas víkendu 19. -20.3.2016 možnosť súťažiť o atraktívne ceny. Lákadlom bol najmä kávovar CATLER ES 8013. A ako to nakoniec dopadlo? Z viac ako 2.000 súťažných kupónov sme vyžrebovali tieto mená. Ak ste medzi nimi - gratulujeme! ;-) Ak nie, veríme, že sa na vás usmeje šťastie pri ďalších ročníkoch tejto, už tradičnej, akcie   balíček kávy so šálkou BARZZUZ získavajú Mária Průšová a Ján Trcka z Košíc a Štefánia Dujčáková zo Sabinova  500 g mix bonbónov Venchi v hodnote 30 € v krásnej darčekovej kazete od spol. Delight Company  získava Martin Mojčák z Dobšinej Praktické eko-poháriky KeepCup od spol. MABETS získavajú Simona Lukáčeková z Michaloviec, Ľuboš Hospodár Čítať celý článok...

Káva a marketing

coffee_timeKáva je silná komodita. Pracuje s ňou/ predáva ju neskutočne veľa firiem - či už ako značky alebo priamo kaviarenské prevádzky. Každá z nich potrebuje osloviť potenciálneho zákazníka, posunúť sa v predaji, vybudovať si svoju klientelu - ako konzumentov alebo ako odberateľov. No a k tomu je potrebná určitá dávka marketingu. Ako však vyniknúť, ako upútať pozornosť, ako sa odlíšiť od konkurencie? Tieto otázky si kladú nielen samotní zadávatelia reklamy ale aj reklamné agentúry, tímy kreatívcov, grafikov, psychológov a rôznych iných špecialistov. Reklama musí zabaviť alebo šokovať, musí vyvolať pocity, ktoré sa vám dostanú do hlavy, prebudia vaše zmysly, navnadia vás na daný produkt alebo značku a vy si pri najbližšej príležitosti tento produkt/ túto značku kúpite. Tak skúste zhodnotiť ako Čítať celý článok...

Čokoláda a jej európske začiatky.

cocokolada_srdieckaKtorá z krajín sa vám vybaví, keď počujete slovo čokoláda? Je to Švajčiarsko, krajina povestná excelentným spracovaním kakaovej hmoty. Alebo Mexiko, pravlasť Aztékov, ktorí ako jedny z prvých spracovávali kakaové bôby. Možno aj Španielsko, krajina dobyvateľov a moreplavcov, ktorí priviezli čokoládu do Európy. Niekomu môže napadnúť Belgicko, kde meno krajiny v spojení so slovíčkom čokoláda znamená vyjadrenie kvality. Predstaví si niekto aj Holandsko s neodmysliteľnými škatuľkami či dózami kakaa? Alebo Francúzsko so svojimi truffles – čokoládovými hľuzovkami? A čo tak Taliansko, kde vznikali prvé manufaktúry a majstri cioccolatieri dávali lekcie aj samotným Švajčiarom? Nezabúdajme na Rakúsko, veď naši susedia sú autormi povestnej čokoládovej dobroty – Sacherovej torty. Už v predchádzajúcom článku sme písali o ceste čokolády do Európy. Kakaové bôby ako prví Čítať celý článok...

Káva, čaj a čokoláda rozvoňali Košice

kava_caj_cokolada_KE_201619.-20. marca 2016 sa po roku, takmer na deň presne, Košice ponorili do vôní a chutí kávy, čaju, čokolády a ďalších pochutín. V hoteli DoubleTree by Hilton sa na výstave KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA – „TRADIČNE/ NETRADIČNE“ stretlo 30 vystavovateľov reprezentujúcich viac ako 80 značiek. Spoločne sa uchádzali o priazeň 2.300 návštevníkov nielen z Košíc, no túto akciu si nenechali ujsť ani nadšenci zo širšieho okolia. Popri bežných milovníkoch spomínaných pochutín sa na výstave stretli aj profesionáli z kaviarenskej brandže a gastro segmentu. Vystavovatelia predstavili viaceré novinky a sortiment, ktorý sa v bežnej sieti obchodov neobjavuje.       Nadštandardná ponuka, prezentácie jednotlivých značiek, ochutnávky a bohatý sprievodný program boli vysokou pridanou hodnotou pre tých, ktorí neváhali a počas víkendu vsadili na túto, veríme, že Čítať celý článok...

Výsledky súťaže - Košice 2016!

KavaCajCokolada_Kosice_2016Tak a losovanie je za nami! Návštevníci výstavy KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA -"TRADIČNE/ NETRADIČNE" v Košiciach, v hoteli DoubleTree by Hilton, mali počas víkendu 19. -20.3.2016 možnosť súťažiť o atraktívne ceny. Lákadlom bol najmä kávovar CATLER ES 8013. A ako to nakoniec dopadlo? Z viac ako 2.000 súťažných kupónov sme vyžrebovali tieto mená. Ak ste medzi nimi - gratulujeme! ;-) Ak nie, veríme, že sa na vás usmeje šťastie pri ďalších ročníkoch tejto, už tradičnej, akcie   balíček kávy so šálkou BARZZUZ získavajú Mária Průšová a Ján Trcka z Košíc a Štefánia Dujčáková zo Sabinova  500 g mix bonbónov Venchi v hodnote 30 € v krásnej darčekovej kazete od spol. Delight Company  získava Martin Mojčák z Dobšinej Praktické eko-poháriky KeepCup od spol. MABETS získavajú Simona Lukáčeková z Michaloviec, Ľuboš Hospodár Čítať celý článok...

Čokoláda a jej história

chocolate_02_1100Cacahuatl a xocoatl - to sú výrazy, ktoré majú pôvod v starých indiánskych kultúrach. Olmékovia, Mayovia, Toltékovia, Aztékovia - vtedajší obyvatelia strednej a južnej Ameriky tak nazývali kakaovník a nápoj pripravený z jeho plodov - čokoládu.               Plody kakaovníka mali v tom čase významnú hodnotu a používali sa dokonca ako platidlo. Objavitelia nového kontinentu a kolonizátori boli sami prekvapení, že domorodé indiánske kmene si vážili tieto dary prírody takmer tak ako zlato.                                     Veru, chvíľu to trvalo, kým Európania pochopili, aké bohatstvo sa v plodoch kakaovníka skrýva. Vtedajší čokoládový nápoj bol pripravený z drvených kakaových bôbov a zmiešaný so studenou vodou. Výraz xocoatl v sebe spája dve slová – xoco – horký a latl - voda. Pre zlepšenie chute a arómy miešali indiáni čokoládový Čítať celý článok...

Kúzlo s čokoládou

cokolada_kuzlo_02_uprMáme tu malú čokoládovú záhadu! Ak ju vyriešite, môžete si z čokolády ulomiť tak, aby to nikto nezistil. A najlepšie hneď niekoľko krát ;-) Veď je to čokoláda ako z rozprávky. Postupne z nej berieme, ale z čokolády neubúda. Prídete na to čo sa vlastne deje? Ako je možné, že po pár rezoch a presunoch nám zostane vždy jedna tabuľka čokolády? Otvorte si dve čokolády. Na jednej budete trénovať a tú druhú budete mať ako doping ;-) https://www.youtube.com/watch?v=Y13tSEyOqGs Ak aj zistíte, že nakoniec nejde o zázrak a čokoláda nebude "nekonečná" aspoň prídete na malý trik, ktorým môžete pobaviť deťúrence alebo kamarátov. Vysvetlenie nájdete o pár riadkov nižšie. No neposúvajte sa dolu hneď. Potrápte svoje mozgové závity a ako zaslúženú odmenu môžete potom spokojne zjesť aj tú tréningovú Čítať celý článok...

1000 kúskov kávy, čaju alebo čokolády

puzzle_02_uprNarodeniny, Vianoce, kolaudácia, bežná návšteva alebo len tak niečo na pamiatku ... vždy rozmýšľate, čo venovať rodine, priateľom či "hocikomu" inému, kto vás práve pozval spoločne osláviť istú výnimočnú udalosť. Čo darovať tým, ktorí holdujú káve, čaju a čokoláde? Ak sa chystáte kúpiť niečo pre spomínaných fajnšmekrov, máme pre vás malý tip. Tento darček je rovnako pre malých aj veľkých. Môžete s ním stráviť hodiny času, učí vás trpezlivosti, vytrvalosti a predstavivosti. Po čase sa k nemu môžete vrátiť a zaujme vás rovnako ako pri prvom otvorení a ak sa rozhodnete, že ste si ho už dosť užili, môžete si ho na pamiatku zavesiť na stenu. Áno ide o puzzle a aby to bol zážitok na dlhší čas, je to 1.000-ka Pri tejto Čítať celý článok...

Káva to je umenie.

Elena_Efremova_coffee_paintingAko súvisí káva s umením? Jednoducho! Umelci často čakajú na svoju múzu, premýšľajú o svojom diele alebo ho práve tvoria pri šálke kávy. Možno aj vďaka šálke povzbudzujúcej kávy sa umelci môžu venovať svojej práci do neskorých nočných hodín. Alebo vám napadne aj druhý pohľad, keď je umením vypestovať, spracovať, upražiť či pripraviť dobrú kávu. Niektorí považujú za umelcov aj baristov pri latte art – pri kreslení neuveriteľných obrazcov mliečnou penou do espressa. No my sa v tomto článku pozrieme na umelcov, pre ktorých je káva farbou, atramentom alebo materiálom pre vytvorenie úžasných obrazov či replík známych výtvarných diel. Posúďte sami Maľovanie kávou je pre brazílskeho ilustrátora Dirceu Veigu záľubou i povolaním. Okrem portrétov známych tvárí v jeho portfóliu nájdete aj milé ilustrácie https://www.youtube.com/watch?v=61ebwAPXDAU zdroj: www.dirceuveiga.com.br Dirceu Čítať celý článok...

Praženie dá vašej káve charakter

prazenie_03_uPraženie je veľmi dôležitou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávovníkových zŕn ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu zo zelenej na takú, ako ju poznáme – krásnu, lesklú, tmavo hnedú, alebo ako ju volajú niektorí umelci – farbu kávovú. Nie je úplne známe kto a kedy začal kávu pražiť, ale práve vďaka tejto úprave vydala káva svoju neopakovateľnú arómu a chuť a tak dobyla svet. Nie je to tak dávno keď ľudia pražili kávu sami doma na panvici, prípadne v jednoduchých pražičoch - roastroch. Kávu tak mali vždy čerstvú a tá prevoňala celú domácnosť nielen pri pražení, ale i mletí. V niektorých krajinách, najmä v tých, ktoré kávu produkujú, je tento Čítať celý článok...

Káva a marketing

coffee_timeKáva je silná komodita. Pracuje s ňou/ predáva ju neskutočne veľa firiem - či už ako značky alebo priamo kaviarenské prevádzky. Každá z nich potrebuje osloviť potenciálneho zákazníka, posunúť sa v predaji, vybudovať si svoju klientelu - ako konzumentov alebo ako odberateľov. No a k tomu je potrebná určitá dávka marketingu. Ako však vyniknúť, ako upútať pozornosť, ako sa odlíšiť od konkurencie? Tieto otázky si kladú nielen samotní zadávatelia reklamy ale aj reklamné agentúry, tímy kreatívcov, grafikov, psychológov a rôznych iných špecialistov. Reklama musí zabaviť alebo šokovať, musí vyvolať pocity, ktoré sa vám dostanú do hlavy, prebudia vaše zmysly, navnadia vás na daný produkt alebo značku a vy si pri najbližšej príležitosti tento produkt/ túto značku kúpite. Tak skúste zhodnotiť ako Čítať celý článok...

Čokoláda a jej európske začiatky.

cocokolada_srdieckaKtorá z krajín sa vám vybaví, keď počujete slovo čokoláda? Je to Švajčiarsko, krajina povestná excelentným spracovaním kakaovej hmoty. Alebo Mexiko, pravlasť Aztékov, ktorí ako jedny z prvých spracovávali kakaové bôby. Možno aj Španielsko, krajina dobyvateľov a moreplavcov, ktorí priviezli čokoládu do Európy. Niekomu môže napadnúť Belgicko, kde meno krajiny v spojení so slovíčkom čokoláda znamená vyjadrenie kvality. Predstaví si niekto aj Holandsko s neodmysliteľnými škatuľkami či dózami kakaa? Alebo Francúzsko so svojimi truffles – čokoládovými hľuzovkami? A čo tak Taliansko, kde vznikali prvé manufaktúry a majstri cioccolatieri dávali lekcie aj samotným Švajčiarom? Nezabúdajme na Rakúsko, veď naši susedia sú autormi povestnej čokoládovej dobroty – Sacherovej torty. Už v predchádzajúcom článku sme písali o ceste čokolády do Európy. Kakaové bôby ako prví Čítať celý článok...

Káva, čaj a čokoláda rozvoňali Košice

kava_caj_cokolada_KE_201619.-20. marca 2016 sa po roku, takmer na deň presne, Košice ponorili do vôní a chutí kávy, čaju, čokolády a ďalších pochutín. V hoteli DoubleTree by Hilton sa na výstave KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA – „TRADIČNE/ NETRADIČNE“ stretlo 30 vystavovateľov reprezentujúcich viac ako 80 značiek. Spoločne sa uchádzali o priazeň 2.300 návštevníkov nielen z Košíc, no túto akciu si nenechali ujsť ani nadšenci zo širšieho okolia. Popri bežných milovníkoch spomínaných pochutín sa na výstave stretli aj profesionáli z kaviarenskej brandže a gastro segmentu. Vystavovatelia predstavili viaceré novinky a sortiment, ktorý sa v bežnej sieti obchodov neobjavuje.       Nadštandardná ponuka, prezentácie jednotlivých značiek, ochutnávky a bohatý sprievodný program boli vysokou pridanou hodnotou pre tých, ktorí neváhali a počas víkendu vsadili na túto, veríme, že Čítať celý článok...

Čokoláda a jej história

chocolate_02_1100Cacahuatl a xocoatl - to sú výrazy, ktoré majú pôvod v starých indiánskych kultúrach. Olmékovia, Mayovia, Toltékovia, Aztékovia - vtedajší obyvatelia strednej a južnej Ameriky tak nazývali kakaovník a nápoj pripravený z jeho plodov - čokoládu.               Plody kakaovníka mali v tom čase významnú hodnotu a používali sa dokonca ako platidlo. Objavitelia nového kontinentu a kolonizátori boli sami prekvapení, že domorodé indiánske kmene si vážili tieto dary prírody takmer tak ako zlato.                                     Veru, chvíľu to trvalo, kým Európania pochopili, aké bohatstvo sa v plodoch kakaovníka skrýva. Vtedajší čokoládový nápoj bol pripravený z drvených kakaových bôbov a zmiešaný so studenou vodou. Výraz xocoatl v sebe spája dve slová – xoco – horký a latl - voda. Pre zlepšenie chute a arómy miešali indiáni čokoládový Čítať celý článok...

Kávovo-čokoládovo-čajové návraty

Kava Caj CokoladaUž je tomu pár dní až týždňov, čo sme ochutnali čerstvo praženú kávu, fantastickú čokoládu aj exotické čaje - 9.-11.10.2015 na výstave KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA - "TRADIČNE/ NETRADIČNE" v hoteli Crowne Plaza v Bratislave Na oživenie pamäte a podráždenie chutí či inšpiráciu prikladáme pár obrázkov (aj tých pohyblivých) https://youtu.be/1c1VnmMWcgQ všetci vystavovatelia - pozri web katalóg vystavovateľov foto: Michal Babinčák/ Daniela Benková video: HB FILM Čítať celý článok...